وسواس در کودکان(علل,علائم,روشهای درمان)
تیر ۳, ۱۳۹۵ در ۰۱:۳۱ توسط کاردرمانی امیرکبیر
اختلال وسواس در كودكان به صورت تفكرات مزاحم و تكرار كلیشه وار رفتارهای خاصی بروز می كند كه موجب برانگیختگی و نگرانی آنان می شود. كودك وسواسی خود را از درون تحت فشار می بیند و تصور می كند كه استرس ها و تنش های فكری او از خارج بر وی تحمیل می شوند، در حالی كه نوع تفكر او عامل اصلی این فشارهاست. بر طبق گزارش انجمن روانپزشكان آمریكا تقریباً از هر ۲۰۰ كودك و یا نوجوان، یك نفر دچار اختلال وسواس است. این اختلال به دلیل آن كه توام با درد، ناراحتی و یا بیماری جسمی خاصی نیست، معمولاً تا سنین نوجوانی و جوانی ناشناخته می ماند.
روانشناسان و متخصصان علوم رفتاری تاكنون نتوانسته اند علت و زمان دقیق شروع این اختلال را شناسایی كنند، ولی همگی بر این نكته اذعان دارند كه عوامل چندی اعم از: وراثت، روش های تربیتی والدین، ویژگی های خانوادگی، نابهنجاری كاركرد سیستم عصبی و آشفتگی های خلقی در بروز این اختلال در كودكان دخالت دارند. اعضای خانواده و مدرسه باید به این نكته توجه كنند كه بروز این گونه افكار و اعمال به هیچ عنوان تقصیر كودك نیست و كاملاً با افكار عادی كودك تفاوت دارد. برای مثال كودكی كه فكر باز بودن شیر گاز او را به ستوه آورده است، بارها و بارها با امتحان كردن شیر گاز سعی می كند اضطراب و تشویش خود را كاهش دهد، و یا كودكی كه نگران كثیف بودن دست هایش است، ممكن است چندین بار دست های خود را بشوید تا حدی كه پوست دست هایش حساس و قرمز شوند، و یا كودكی كه از درست بودن مشق ها و امتحانش شدیداً مضطرب است، ممكن است بارها و بارها آن را پاك كند و دوباره بنویسد.
علائم اختلال وسواس در كودكان چیست؟
شناخت علائم و نشانگان این اختلال در اغلب كودكان وسواسی قدری مشكل است؛ زیرا بچه ها قادرند خیلی ماهرانه افكار و رفتارهای وسواس گونه خود را مخفی نگه دارند. گاهی نیز والدین توانایی كشف افكار و اعمال وسواسی آن ها را ندارند و گاهی نیز به گونه ای رفتارهای كلیشه ای خود را اجرا می كنند كه اطرافیان شان تصور می كنند، انجام این كارها جزء برنامه روزانه شان است. به طور كلی رایج ترین افكار و رفتار وسواسی كودكان و نوجوانان عبارتند از:
ترس از كثیفی.
ترس از ویروس ها و میكروب ها.
نیاز به همدردی، دلسوزی و رسیدگی.
توجه بیش از اندازه به سر و وضع خود.
توجه بیش از اندازه به سر و وضع خود.
عتقاد به خوش یمن بودن اعداد، روزها، ساعات و….
داشتن ایده ها و افكار مزاحم و ناخودآگاه.
چه علایمی برای اختلال وسواس در كودكان و نوجوانان تشخیصی است؟
معمولاً نشانگان اختلال وسواس به ندرت به یك باره شروع می شوند. سایر اختلالاتی كه معمولاً همراه با اختلال وسواس فكری _ عملی پدید می آیند، عبارتند از: اختلالات اضطرابی، افسردگی، اختلالات مربوط به كمبود توجه، بیش فعالی، اختلالات مربوط به یادگیری، اختلالات رفتاری(مثل ناخن جویدن، تیك های عصبی، خارش پوست.
روشهای درمانی اختلال وسواس در كودكان و نوجوانان چیست؟
بهترین نوع درمان اختلال وسواس در كودكان استفاده از روش های رفتاردرمانی و در مواردی توام با دارودرمانی است. بر طبق این روش ها، ابتدا رفتاردرمانگر، كودك را تشویق می كند تا افكار و آئین های وسواسی خود را به طور دقیق و جزءبه جزء شرح دهد، تا او بتواند اجزای كلیدی این رفتارها را شناسایی كند. آن گاه از او می پرسد كه انجام دادن كدام یك از رفتارهای وسواسی اش ضروری نیست و آیا می تواند بدون آن كه نگران و مضطرب شود، از انجام آن بخش از رفتارهایش صرف نظر كند. در این مرحله درمانگر، ضمن پذیرش حالات، افكار و رفتار كودك، سعی می كند به او بفهماند كه هر فردی ممكن است در مواردی دچار خشكی رفتار و اشتغالات ذهنی وسواسی شود كه به دلایل نامفهومی مدام آن ها را تكرار می كند. هدف او از این كار آن است كه تا حدود زیادی افكار وسواسی كودك را متزلزل كند تا حدی كه رفته رفته بتواند گام های موثری برای حذف این گونه رفتارها بردارد. گروه دیگری از رفتار درمانگران كه روش های خود را بر پایه دیدگاه شناخت درمانی استوار كرده اند نیز برای درمان اختلال وسواس در كودكان و نوجوانان سعی می كنند ابتدا به كودك بیاموزند كه چگونه می تواند احساسات و افكارش را درباره فكر و عملی كه انجام می دهد، تغییر دهد. برای مثال، اگر كودكی وسواس دست شستن دارد، از او می خواهند كه دست هایش را كثیف كند(مثلاً گل آلود، چرب، خمیری، ماسه ای و…) و سعی كند بدون آن كه چندین بار دست هایش را بشوید به بازی خود ادامه دهد و فقط در انتهای بازی دستش را بشوید.
در این روش، تغییر نگرش كودك درباره كثیفی و آلودگی مدنظر است و این كه او بتواند به خود بقبولاند كه خمیر نوعی وسیله بازی برای كودكان است كه از مواد بهداشتی درست شده است و لزومی نیست در حین خمیربازی چندین بار دست هایش را بشوید. روش های درمان رفتاری، زمانی كه اعضای خانواده هم درگیر حل مشكل شوند، بهترین شیوه درمان محسوب می شود. طبق نظر روانشناسان و متخصصان علوم رفتاری، كودكانی كه برای درمان خود از این گونه شیوه ها استفاده می كنند، نیاز به حمایت، همكاری و مشاركت تمام اعضای خانواده دارند. در حقیقت، درصد بهبودی كودك بدون همراهی خانواده خیلی كم می شود، زیرا شیوه های درمان شناختی رفتاری اغلب با قدری اضطراب و نگرانی توام هستند كه اگر حمایت روانشناس، والدین و اعضای خانواده را همراه نداشته باشد، درمان و بهبود كودك را به تاخیر می اندازد.
برچسبهاآدرس مراکز توانبخشی در تهران, توانبخشی غرب تهران, درمان وسواس کودکان, کاردرمانی, کاردرمانی تهران, کاردرمانی در منزل, کاردرمانی در وسواس, کاردرمانی درمنزل, کاردرمانی ذهنی, کاردرمانی شمال غرب, کاردرمانی شهران, کاردرمانی شهرک راه آهن, کاردرمانی غرب تهران, کاردرمانی کودکان در تهران, کاردرمانی کودکان در منزل تهران, کاردرمانی محدوده غرب تهران, کاردرمانی منطقه 21تهران, کاردرمانی منطقه 5, کاردرمانی منطقه 5 تهران, کاردرمانی منطقه21, کاردرمانی منطقه22, کاردرمانی منطقه22 تهران, کاردرمانی منطقه5 تهران, کاردرمانی نزدزیک محله جنت آباد, کاردرمانی نزدیک, کاردرمانی نزدیک به تهرانسر, کاردرمانی نزدیک جنت آباد, کاردرمانی نزدیک شهران, کاردرمانی نزدیک شهرزیبا, کاردرمانی نزدیک گرمدره, کاردرمانی نزدیک محله شهران تهران, کاردرمانی نزدیک وردآورد, کاردرمانی نوزادان, کاردرمانی و گفتاردرمانی غرب تهران, کلینیک کاردرمانی غرب تهران, کیلینیک کاردرمانی, گفتاردرمانی امیرکبیر, گفتاردرمانی تهرانسر, گفتاردرمانی در منزل, گفتاردرمانی شهرک گلستان, گفتاردرمانی غرب تهران, گفتاردرمانی کودکان, گفتاردرمانی منطقه 5 تهران, گفتاردرمانی منطقه5 تهران, لیست مراکز کاردرمانی تهران, مراکز توانبخشی, مراکز توانبخشی تهران, مراکز کاردرمانی, مراکز کاردرمانی ایران, مراکز کاردرمانی تهران, مرکز توانبخشی, مرکز توانبخشی امیرکبیر, مرکز توانبخشی غرب, مرکز کاردرمانی و گفتاردرمانی غرب تهران, مرکزکاردرمانی غرب تهران, وسواس کودکان